3 Τρόποι για να πεις καλημέρα στην τάξη σου!

Εσείς πως ξεκινάτε τη μέρα σας;; Αν είστε από εκείνους που με το που μπαίνουν στο αυτοκίνητό τους βάζουν μουσική, για να φτιάξει η διάθεσή τους τότε συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο.

Στο σχολείο η καλή διάθεση είναι πολύ σημαντική, για αυτό και γω ειδικά φέτος που έχω πρώτη δημοτικού ξεκινάω τη μέρα μου με τραγούδι. Στην αρχή λέγαμε την καλημέρα μας με το παρακάτω τραγουδάκι.

«Καλημέρα , καλημέρα , βγήκε ο ήλιος πίσω από το βούνο , καλημέρα καλημέρα έχω κάτι να σου πώ , καλημέρα καλημέρα έχω ενα μυστικό…..

σσσσ…. καλημέρα καλημέρα βγήκε ο ήλιος πίσω από το βουνό ( χαμηλόφωνα) ,

καλημέρα , καλημέρα έχω να σου πω ότι σ’αγαπωωωωώ!!!»(δυνατά).

Το τραγουδι συνοδεύεται με κινήσεις και μας το είχε δείξει ο κ. Λάκης Κουρετζής όταν έκανα μαθήματα στη σχολή του. Φυσικά ο καθένας από σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία δική του αγαπημένη μελωδία με τους παραπάνω στίχους. Το παραπάνω τραγουδάκι θα το πρότεινα για νηπιαγωγείο και Α ή Β δημοτικού.

Μετά το πρώτο τρίμηνο τους έμαθα ένα ακόμα τραγούδι για καλημέρα. Είναι ένα τραγούδι πολύ αγαπημένο που σιγουρα γνωρίζετε και πιθανόν να χρησιμοποιείτε. Είναι το »Καλημέρα τι κάνεις» σε σύνθεση και στίχους του Σταμάτη Σπανουδάκη , που οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει να το ερμηνεύει ο Γιάννης Πάριος. Μπορείτε να το βρείτε ερμηνευμένο και από τη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Το έχω χρησιμοποιήσει από την πρώτη δημοτικού μέχρι και την έκτη.

«Καλημέρα τι κάνεις να’σαι πάντα καλά

και όταν όλα νομίζεις ότι πάνε στραβά ,

πάντα κατι θα γίνει μη ρωτάς το γιατί

καλημέρα τι κάνεις σ’αγαπάω πολυ!!! «

Όσοι έχετε μεγαλύτερες τάξεις και αν τα παραπάνω σας φαίνονται πολύ παιδικά θα πρότεινα να τους βάζετε διαφορετικές μουσικές από όλο τον κόσμο ώστε να τους δίνετε διαφορετικό ερέθισμα κάθε φορά και να ξεκινάει η ώρα πιο διασκεδαστικά. Κάθε μέρα θα επιλέγετε ένα μουσικό κομμάτι διαφορετικής μουσικής φιλοσοφίας και θα ταξιδεύετε νοητά σε άλλες χώρες έστω και για λίγο.Μπορείτε να ψάχνετε στο χάρτη τη χώρα και την πρωτεύουσα ή να τους δείχνετε κάποια μνημεία σημαντικά. Φυσικά οι δραστηριότητες μπορούν να συνδεθούν και με άλλα μαθήματα όπως ιστορία , γεωγραφία ή φυσική, ακόμα και μαθηματικά.

Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργείται στα παιδιά, από μικρή ηλικία, η μουσική παιδεία και συγκεκριμένα να έχουν ερεθίσματα από διαφορετικά μουσικά ακούσματα, ώστε να μπορούν μεγαλώνοντας να ξεχωρίζουν ποιο άκουσμα είναι αυτό που πραγματικά τους δημιουργεί συναισθήματα και τα ευχαριστεί.

Παρακάτω σας έχω επισυνάψει κάποια βίντεο με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου με τα οποία μπορείτε να δώσετε μία διαθεματική διάσταση στα μαθήματά σας.

Αφρικανική μουσική για μία απόδραση στην μαύρη ήπειρο.

Εννοείται ότι τα παραπάνω τραγουδια και μουσικές μπορείτε να προσπαθήσετε να τα χορέψετε.

Πάμε να γνωρίσουμε τους Αβορίγινες
Μουσική από Ινδία

Τέλος σε όσους έχουν γνώσεις μουσικής θα πρότεινα, παιχνίδια προετοιμασίας της φωνής των μαθητών για την ώρα του μαθήματος. Στα παιδιά αρέσουν πολύ αυτού του είδους τα παιχνίδια με τους διαφορετικούς ήχους, που μπορεί να δώσει η φωνή μας και τους κινούν την προσοχή.

Τραγουδήστε λοιπόν και αφήστε τη μουσική να σας συνεπάρει μαζί με τα παιδιά σας. Πιστέψτε με ακόμα και αν δεν έχετε καλή διάθεση με το που τραγουδήσετε όλοι μαζί αυτό θα αλλάξει. Εκτός από αυτό θα ξεκινήσει διασκεδαστικά η μέρα σας και θα προσελκύσετε την προσοχή των παιδιών και το ενδιαφέρον τους..

Υ.Γ Τα παραπάνω θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία διαμοιράζοντας το βίντεο με τη μελωδία ή το τραγούδι!

Περισσότερες πληροφορίες για τον κ. Λάκη Κουρετζή θα βρείτε εδώ: http://www.theatro-imeras.gr/displaydescr.asp?catid=5

Μία μεγάλη καλημέρα σε όλους λοιπόν !!!

*Γράφει η Εύη Χρηστάκη

4 σκέψεις σχετικά με το “3 Τρόποι για να πεις καλημέρα στην τάξη σου!

  1. Πολύ καλή ιδέα για να ξεκινούν τα παιδάκια το σχολείο!
    Συμφωνώ ότι η καλή διάθεση είναι πολύ σημαντική για το σχολείο καθώς με τον τρόπο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα και περνούν ευχάριστα!

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Πέρασαν 27 χρόνια από τότε που πρωτάκουσα το τραγούδι του Σπανουδάκη κι από τότε σχεδόν κάθε μέρα έτσι ξεκινώ κι εγώ το μάθημά μου

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε